Hoppa till innehåll

Vår Jiujitsu

Den jiujitsu vi bedriver vänder sig till dig som vill lära dig ett seriöst och realistiskt självförsvar där man väljer ingripandenivå efter vad som är rationellt och konstruktivt för att avvärja, dämpa, ta kontroll över eller avsluta en våldssituation.

Vi övar på rörelse, kroppskontroll samt fysisk och psykisk avspänning, vilket gör vår jiujitsu till en utmärkt träningsform för kroppen och knoppen.

Jiujitsu är japanska och betyder mjuk teknik. Vi skapar kontroll genom att anamma och överta angreppets rytm och riktning. Vi avleder, går runt eller följer med angreppets energi.

Vårt självförsvar bygger på teknik istället för kraft så att man ska kunna försvara sig mot någon som är större och starkare samtidigt som man kan välja att vara minimalt våldsam när detta krävs.

Det vi gör är inte varken kamp eller sport. Hotfulla lägen i vardagen/på gatan/på jobbet har inga regler, viktklasser eller domare. Det slutar inte för att du ”vinner” med ett tjusigt armlås. Det hjälper inte att ”klappa av” (signal att man ger upp). Angriparen kan använda vilka tillhyggen som helst. Vi har inget intresse av att visa upp oss eller förnedra utan snarare att återställa säkerhet med så små medel som möjligt.

Vi lär ut en bred repertoar av sätt att hantera verkliga angrepp med eller utan tillhyggen. Alla tekniker följer samma principer så att utövaren lär sig situationsanpassa och välja ingripandenivå men ändå alltid prestera en effektiv och human jiujitsu.

Trots att jiujitsun är japansk från början och har anor som går flera hundra år tillbaka i tiden så är vår variant en modern självförsvarsträning som är väl anpassad till svensk lagstiftning.

Vi strävar aktivt efter att inte använda onödigt våld i vårt försvar. Självförsvarstekniken skall inte bygga på eller vara beroende av tillfogandet av smärta eller skada. Tekniker som bygger på att orsaka smärta hos angriparen fungerar inte på alla människor och inte är tillämpbart i alla situationer.

Den gången du eventuellt använder motvåld skall det vara för att det behövs, inte för att det är det enda du kan.

Svenska Jiujitsuförbundets grundare, Kurt Durewall 10 Dan, började skapa vår moderna jiujitsu på 1950-talet. Kurt ledde SJF:s utvecklingsarbete tillsammans med förbundets instruktörer, beteendevetare, läkare och jurister fram till sin död 2013.

Vi menar att det är bra för kroppen att röra sig på ett medvetet sätt.

Vi menar att det är bra för sinnet att öva alternativ till motangrepp och vedergällning.

Vi menar att det är ett ansvar att skydda sig själv och andra om man kan.

Vi menar att det är lite smartare. Lite mer elegant.

Svenska Jiujitsuförbundet.

logo

 

%d bloggare gillar detta: